Rijden in Spanje voor inwoners van het VK: wat is het laatste nieuws over het inwisselen van het rijbewijs?

Nu het VK de EU heeft verlaten, is het proces om in Spanje te mogen rijden een beetje ingewikkelder geworden. Dit is wat we tot nu toe weten van de Britse en Spaanse autoriteiten.

UPDATE: Op 27 mei kondigde de Britse ambassade in Madrid aan dat Britse chauffeurs die hun gegevens hebben geregistreerd om hun Britse rijbewijs voor het einde van vorig jaar in te wisselen voor Spaanse, een extra zes maanden krijgen om de ruil uit te voeren tot 31 december 2021. Maar wat dekt de verlenging niet voor Britse chauffeurs?

 

Zoals de zaken er nu voorstaan, mogen Britse staatsburgers die in Spanje wonen tot 30 juni 2021 in Spanje rijden met een geldig Brits rijbewijs.

 

Hetzelfde geldt voor bestuurders met rijbewijzen uit andere niet-EU/EER-landen, die met hun originele rijbewijzen gedurende een periode van zes maanden na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning in Spanje kunnen rijden. theorie examen hoeveel fout mag je maken?

 

 

Dit betekent dat vanaf 30 juni uw Britse rijbewijs hier niet meer wordt erkend en u niet meer mag rijden.

 

Als u uw Britse rijbewijs wilt omwisselen voor een Spaans rijbewijs, moet u uw voornemen hiertoe voor 31 december 2020 hebben geregistreerd bij de Spaanse Verkeersautoriteit (DGT).

 

“Het VK en Spanje zijn momenteel in gesprek over een uitwisselingsproces op langere termijn”, zei Lorna Geddie, regionaal consulair beleidsadviseur bij de Britse ambassade in Madrid, tijdens een recente vraag en antwoord.

 

“De Britse regering is in gesprek met de Spaanse regering over toekomstige inwisseling van het rijbewijs zonder de noodzaak van een praktische test”, verklaarde de Britse ambassade in Spanje ook in een Facebook-bericht dat op 8 april werd gepubliceerd.

 

Dus degenen met Britse rijbewijzen kunnen hun rijbewijs in de toekomst misschien omwisselen zonder het Spaanse rijexamen opnieuw te hoeven doen. Als er echter nog niets op zijn plaats is, lees dan verder om erachter te komen waar u op dit moment rekening mee moet houden.

 

Op de website van de Britse overheid staat dat zij EU-rijbewijshouders de mogelijkheid heeft geboden om in het VK te blijven rijden zonder dat zij hun rijbewijs hoeven in te wisselen voor Britse.

 

“Je mag in Groot-Brittannië rijden tot je 70e. Als je 67 jaar of ouder bent als je ingezetene wordt, mag je 3 jaar rijden. Na deze tijd moet u uw rijbewijs omwisselen. Je hoeft je toets niet opnieuw te maken”, staat op de website van de Britse overheid.

 

Of dit wederzijds zal zijn met Spanje, zal waarschijnlijk in de komende weken of maanden worden beslist.

 

 

Wat als ik me voor eind vorig jaar heb ingeschreven bij de DGT, maar mijn nieuwe rijbewijs nog niet heb gekregen?

 

Als je vóór 1 januari 2021 in Spanje woonde en je vóór 31 december 2020 bij de DGT hebt geregistreerd, maar je nieuwe Spaanse rijbewijs nog niet hebt gekregen of een afspraak hebt gekregen om het in te wisselen, dan is er nog tijd. gratis de motor theorie oefenen kan online.

 

U moet echter uiterlijk 31 december 2021 (nieuwe datum na verlenging) een afspraak met de DGT aanvragen om uw Britse rijbewijs om te wisselen, anders is het te laat.

 

Volg deze link om een ​​afspraak te maken en vul uw aanvraagformulier in. Het zal ook het uitwisselingsproces in meer detail uitleggen.

 

Dit zijn de documenten die u mee moet nemen naar uw afspraak:

 

Een ingevuld aanvraagformulier

Bewijs dat u inwoner bent van Spanje. Dit is inclusief de TIE-kaart of het groene EU-verblijfsbewijs

Uw volledige Britse rijbewijs

Een kleurenfoto 32x26mm groot in

Als alles is verwerkt, krijgt u van de DGT een tijdelijk rijbewijs, zodat u kunt rijden terwijl u wacht op het daadwerkelijke rijbewijs. De tijdelijke vergunning is alleen geldig in Spanje en staat u niet toe om ergens anders heen te rijden. Hiervoor moet u wachten op uw daadwerkelijke vergunning.

 

Spaans rijbewijs.

Wat gebeurt er als ik mijn intentie om mijn licentie in te wisselen niet voor 31 december 2020 registreer?

 

Als u uw intentie voor het inwisselen van uw rijbewijs niet vóór 31 december 2020 bij de DGT heeft geregistreerd en na die deadline in Spanje wilt blijven rijden, moet u een Spaans rijbewijs hebben.

 

Aangezien Spanje en het VK momenteel geen bilaterale overeenkomsten hebben over het inwisselen van rijbewijzen, moet u een Spaans rijexamen afleggen om hier na 30 juni te blijven rijden, tenzij u een ingezetene was voordat de Brexit op 1 januari 2021 inging. .

 

U volgt hetzelfde proces als niet-EU-onderdanen. Dit betekent het afleggen van zowel het theoretische als het praktische rijexamen. Het theorie-examen kan in het Engels en in verschillende andere talen worden afgelegd, hoewel sommige mensen klagen dat de vertalingen niet goed zijn gedaan en dat sommige vragen niet veel uitmakenvan zin. Mensen die het hebben gedaan, raden aan om proeftests te doen om aan de vragen te wennen.

 

Het praktijkgedeelte van de toets kan helaas niet in het Engels worden afgelegd. Je examinator zal de basiscommando’s in het Spaans doen, dus je moet voldoende Spaans hebben om ze te kunnen begrijpen.

 

Dit artikel gaat dieper in op het onderwerp en bevat ook informatie van verschillende Engelstalige rijscholen in Spanje.

 

Volgens de Britse Ambassade in Spanje is de Britse regering momenteel in gesprek met de Spaanse regering over het opzetten van een bilaterale overeenkomst, zodat Britten in de toekomst hun rijbewijs kunnen omwisselen zonder opnieuw rijexamen te hoeven doen.

 

Kan ik nog steeds terugrijden in het VK met mijn Spaanse rijbewijs?

 

Ja, als u teruggaat naar het VK voor korte bezoeken of voor vakanties, dan kunt u uw Spaanse rijbewijs gebruiken om in het VK te rijden. U hoeft het niet terug te ruilen voor een VK, tenzij u daarheen verhuist.

 

Als u terugkeert naar het VK, kunt u daar maximaal drie jaar met uw Spaanse rijbewijs rijden, waarna u het weer moet wijzigen in een Brits rijbewijs. Dit betekent dat je gewoon een formulier invult en een vergoeding betaalt, maar je hoeft je toets niet opnieuw te maken.